Château Pavie 2019

1er Grand Cru Classé A, Saint-Emilion

Dieser 1. Grand Cru Classé von Saint-Emilion gehört Gérard Perse, der ihn in den letzten Jahren zu einem der prächtigsten Weine des Bordeaux gemacht hat.
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725.00 / Magnum

am Lager

Château Pavie in wenigen Worten

Château Pavie geht auf die Römerzeit zurück und verdankt seinen Namen den Pfirsichplantagen (pavies), die sich einst dort befanden. Gérard Perse, der das Château Pavie seit 1998 leitet, hat seinen Wein an den Himmel der Appellation Saint-Emilion geführt, indem er 2012 zum Premier Grand Cru Classé A ernannt wurde. Er ließ neue Weinkeller bauen und den Gärkeller renovieren, praktiziert sehr niedrige Erträge, strebt eine extreme Reife der Trauben an, trifft eine drakonische Auswahl des Leseguts, mit einer verlängerten Extraktion und einem ausgeprägten Ausbau. All dies geschieht unter dem wachsamen Auge des Önologen Michel Rolland. Dieses wunderschöne 37 Hektar große Weingut, das zu 60 % mit Merlot und der Rest mit Cabernet bepflanzt ist, profitiert von einem schönen Terroir auf einer ton- und kalkhaltigen Küste im Südosten von Saint-Emilion. Die Rebstöcke sind im Durchschnitt 45 Jahre alt, obwohl einige auch hundert Jahre alt sind. Die Weine von Pavie sind ausgesprochen modern, sehr konzentriert und entwickeln Aromen von sehr reifen schwarzen Früchten mit wunderbaren Röst- und Lakritznoten. Sie eignen sich für eine sehr lange Lagerung.

Dans la presse

This is superb with great length and quality tannins. It’s full-bodied with intense, polished tannins and great length. Tar and black fruit. Goes on for minutes. On and on. We will see which is better: 2019 or 2018.

James Suckling
June 2020

From a small vineyard located on the limestone slopes above Pavie itself, the Perse family's 2019 Pavie Decesse exhibits aromas of ripe cherries, crème de cassis and fruit liqueurs mingled with notions of menthol, vanilla pod and cloves. Full-bodied, rich and extracted, it's thick and muscular, with lively acids and prodigious reserves of chewy tannin that assert themselves on the finish. While it is a touch toned down by comparison with the wines produced here a decade ago, it remains one of the inkiest, most extracted wines in Saint-Émilion.

www.robertparker.com
April 2022

Excellent quality Pavie, rippling with black fruits. Notably more subdued than in some vintages as the team looks to reframe just slightly the bulging muscles of the past, and as the high levels of Cabernet Sauvignon and Franc make an impact. It takes a moment to adjust to, but when you sit with it, you feel a rippling frame to the wine, and a juicy central core. Fleshy cassis and blackberry fruits, slate walls and black truffle overlay. Is going to age extremely well.

Decanter
Mai 2020

Complexe, le nez de raisin frais est teinté d'une touche de cacao. Le milieu de bouche souligne la part plus importante de cabernet franc dans l'assemblage. D'une profondeur crémeuse, elle est bordée par des tanins bien sculptés. La finale est plus épanouie que d'ordinaire à Pavie.

La Revue des Vins de France
Septembre 2020

Lots of blackberry and grilled meat with earth and spice. Some smoky undertones, too. Blackcurrants. Complex. Full-bodied with round, juicy tannins, yet they turn extremely fine and very linear and go on for minutes. Great length. A blend of 50% merlot, 32% cabernet franc and 18% cabernet sauvignon. Try after 2027, but already a joy to drink.

James Suckling
7 février 2022

Kellerkarte

Château Pavie 2019

Technische Angaben

Jahrgang
2019
Farbe
Rouge
Format
Magnum
Alkoholgehalt
14.5%
Serviertemperatur
16-19°C
Reife
2025 - 2049
Conservation
Nous recommandons de boire ce vin avant 2073
Rebsorten
50% Merlot
32% Cabernet Franc
18% Cabernet Sauvignon
Land
France
Region
Bordeaux
Appellation
Saint-Emilion
Punkte
98 Vinum

96 Bettane Desseauve

96 Decanter

99 Falstaff

98 James Suckling

92 Parker

18.5 RVF

97 Wine Spectator

Referenz
084.062.2019.ca1ma