Yalumba The Octavius 2014

Barossa Valley

Der Jahrgang 2014 ist ein wunderbares Spiegelbild des Weingutes Yalumba in Australien.
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89.00 / Flasche

am Lager

Yalumba The Octavius in wenigen Worten

Yalumba ist eines der ältesten und renommiertesten Weingüter Australiens. Es wurde 1849 von Samuel Smith gegründet und befindet sich im Barossa Valley, einer der bekanntesten Weinregionen Australiens. Es liegt im Herzen des Barossa-Tals. Yalumba bedeutet in der Sprache der Aborigines das Land rundherum. Der Octavius hat seinen Namen von den Eichenfässern, in denen er 22 Monate lang reift, den sogenannten Oktavfässern, mit einem Fassungsvermögen von 1000 Litern.

Degustation

Ein mittelgrosser bis kräftiger Rotwein, der den faszinierenden Jahrgang 2014 wahrhaftig widerspiegelt. Er zeigt würzige Noten von roten Johannisbeeren, gefolgt von Aromen getrockneter Kräuter, die in fast süss-saure Pflaumen übergehen. Am Gaumen präsentiert sich alles, was das Barossa-Tal zu bieten hat, mit einer runden, dunklen Bitterschokolade und einer mittleren bis vollen Tiefe an eisenhaltigen Tanninen. Doppelt dekantieren und zu einem Rinderfilet oder Pilzrisotto mit geröstetem Wurzelgemüse geniessen.

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schönes, tiefes rot

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Stachelbeere, Pflaume

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Tief, vollmundig

Dans la presse

This vintage has assertive mocha and roasted coffee. The oak influence is considerable,but the wine carries it with aplomb. The palate is nicely focused with solid, ribbon-like tannins and bold fruit presence. Flavors of redder fruit with plenty of spices and black cherries. Terrific balance and persistence. Drinking well now. It should develop savory meatiness if you hold it until 2030.

James Suckling
2014

Medium to deep garnet-purple in color, the 2012 The Octavius (Shiraz Old Vine) delivers intense notes of pure black cherries and crushed blackberries with suggestions of baking spices, Sichuan pepper and menthol. Medium-bodied, firm and taut in the mouth, it is still very youthful, with firm yet ripe, rounded tannins and a refreshing finish. While it is delicious right now, it would be a shame to open it at this primary stage. Give it another 4-5 years in cellar and drink it over the next twenty.

www.robertparker.com
2014

Polished and refined, with raspberry coulis and ripe plum flavors and details of black tea, cardamom, cedar and dark chocolate that are rich and harmonious, with plenty of structure and a velvety texture.

Wine Spectator
2014

This is a rich, powerful wine, but it’s a poised and balanced one as well. While it doesn’t succeed quite as well as the 2013, it nevertheless shows attractive notes of ripe blackberry, plum, licorice, violets and oak spice, with a herb and black pepper spine. The silky-textured palate is full and concentrated but avoids being jammy. Tannins are soft but structured with a savory finish.

Wine Enthusiast
2014

Kellerkarte

Yalumba The Octavius 2014

Technische Angaben

Jahrgang
2014
Farbe
Rouge
Format
Flasche
Alkoholgehalt
14%
Serviertemperatur
16-19°C
Reife
A maturité
Conservation
Nous recommandons de boire ce vin avant 2025
Rebsorten
Cabernet Sauvignon
Shiraz
Land
Australie
Region
South Australia
Appellation
Barossa Valley
Punkte
94 Vinum

94 James Suckling

93 Parker

90 Wine Enthusiast

92 Wine Spectator

Referenz
020.006.2014.ct6bt