Caiarossa 2019

Toscana IGT

Cet assemblage virtuose de sept cépages récolte année après année des notes d'excellence. Il est incontestablement le meilleur rapport qualité-prix des super toscans.
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Label européen

139.00 / magnum

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Caiarossa en quelques mots

Situé tout près du petit village de Riparbella, le domaine Caiarossa fait face à la mer sur la côte ouest en Toscane. Disposant d’un vignoble de 16 hectares en pente douce vers la mer. Le domaine se distingue par la production de vins de très grande qualité et élaborés dans le plus grand respect de l’environnement. Une vinification parcellaire permet de conserver l’expression de chaque cépage. L’élevage est en barriques de chêne français pendant 14 mois. La propriété appartient depuis 2004 à Monsieur Eric Albada Jelgersma, propriétaire également des châteaux du Tertre et Giscours à Bordeaux.

Dans la presse

The Caiarossa 2019 Caiarossa is a complex blend featuring Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah and Alicante from vineyard sites across this beautiful property in the high hills off the Tuscan coast. This organic and biodynamic wine is full and generous to the palate, yet it never feels heavy or too extracted. The wine is balanced and fresh with thick layers of dark fruit, crushed stone, tobacco and exotic spice.

www.robertparker.com
30 juin 2022

Richly scented plums and black cherries on the nose. Weighty and full in the mouth but smooth and soft, the fine tannins well integrated and supporting the bright strawberry, creamy red cherry and plum fruit flavours. Tannins give a chalky texture to the palate, gently supporting the fruit which has a subtle toasted spice to the finish. I love the acidity, the intensity of the sweet yet full fruit at the beginning, a smoky spiced element to the mid palate and a mineral tinged - wet stone, saline finish. Still feels very youthful. Under the same ownership as Château Giscours in Bordeaux. Blend completed after malolactic fermentation and aged for 14 months in barriques (30% new), then rests for six months in concrete tanks before being bottled.

Decanter
5 juillet 2022

A juicy and savory red with dark-berry and orange-peel aromas and flavors. Full-bodied with tight, chewy tannins that give the wine length and focus. From biodynamically grown grapes. 30% merlot, 25% cabernet franc, 20% syrah, 20% cabernet sauvignon and 5% grenache. Needs time to soften. Try after 2025.

James Suckling
8 juin 2022

A balanced red, with a light touch of oak framing cherry, plum, sanguine and iron flavors. This has emerging earth and herb notes, with chewy tannins on the finish. Syrah, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese and Grenache. Drink now through 2026.

Wine Spectator
-

Funkelndes, sattes Rubin mit leichtem Violettschimmer. Eröffnet mit Noten nach kaltem Rauch, leicht metallische Komponenten, dahinter nach Heidelbeeren und Preiselbeeren, etwas Pfeffer. Zupackendes, stoffiges Tannin, öffnet sich in vielen Schichten, im Finale feine Lakritznoten.

Falstaff
2022

Fiche de cave

Caiarossa 2019

Informations techniques

Millésime
2019
Couleur
Rouge
Format
magnum
Degré d'alcool
14.5%
Température de service
16-19°C
Maturité
2024 - 2031
Conservation
Nous recommandons de boire ce vin avant 2041
Cépages
26% Syrah
24% Cabernet Franc
23% Merlot
14% Cabernet Sauvignon
7% Petit Verdot
4% Sangiovese
2% Grenache
Pays d'origine
Italie
Région
Toscane
Appellation
Toscane
Points
96 Vinum

93 Decanter

96 Falstaff

95 Parker

90 Wine Spectator

Référence
060.081.2019.ca3ma